márc 15 2023

Sokak szerint a tözskönyv csak egy papír és nincs is rá szükség, na és az is igen elterjedt tévhit, hogy törzskönyvre csak akkor van szükség, ha valaki kutyakiállításra akar járni, vagy maga is tenyésztésbe akar fogni. Ebben a cikkben összefoglaljuk a törzskönyvvel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és a törzskönyvek fajtáját is sorra vesszük.

Ahogy az embernél az anyakönyvi kivonat, vagy a gépjárműnél a törzskönyv és a forgalmi engedély, úgy a kölyök kutyák esetében a törzskönyv biztosítja, hogy a kiskutya az, ami. Vagyis, hogy a szülei valóban ahhoz a fajtához tartoznak, és hogy nemcsak küllemileg, de belülről is képviselik a fajtára jellemző tulajdonságogat. A retrieverek esetében azt, hogy barátságos, puhaszájú, szeret apportírozni és szereti a vizet. A törzskönyv segítségével visszavezethető a kölyök kutya teljes vérvonala, így a törzskönyv megmutatja azt, is, hogy a szülőpáros milyen rokonságban van egymással.

A törzskönyv kiváltásának vannak bizonyos alapfeltételei a szülők részéről. Így: 

  • a szülőknek rendelkezniük kell a fajtára jellemző örökletes betegségek mentes szűrési eredményével. A labrador esetében ez csípő- (HD) és könyökdiszplázia (ED), PRA-prcd és EIC szűrésekkel (a szűrések kódjainak értelmezését hamarosan új bejegyzésben elmagyarázzuk)
  • a szülőknek FCI által tanúsított törzskönyvvel kell rendelkeznie
  • valamint sikeres képességvizsgával és tenyészszemlén, minimum tenyészthető minősítés megszervésével is. (Erről korábban részletesebben írtunk a „Miért fontos a tenyészszemle és a képességvizsga egy tenyész labrador életében” című bejegyzésünkben.

A törzskönyv kiváltásának vannak bizonyos feltételei a tenyésztő részéről is: 

  • a tenyésztőnek kennel névvel kell rendelkeznie
  • egyesületi tagnak kell lennie a faját képviselő 2 fajtagondozó szervezet közül az egyiknél
  • rendelkeznie kell az alom létrejöttét igazoló dokumentumokkal: fedeztetési jegy, alombejelentő, microchip beültetését igazoló dokumentummal

A szűrési vizsgálatok eredményei, a tenyészszemle és képességvizsga megléte, a kiállítási eredmények és ha a kutya munkavizsgával is rendelkezik, ez mind-mind leolvasható a tözskönyvről, rövidítések segítségével.

 

A származási lapnak, vagy más néven törzskönyvnek több fajtája létezik:

  • származási lap (törzskönyv)
  • prémium származási lap (prémium törzskönyv)

A prémium törzskönyv azt bizonyítja, hogy a szülők, a fent felsorolt minimumon túl teljesítenek. Vagyis:

  • nemcsak tenyészthető, hanem mindketten tenyésztésre javasolt minősítéssel rendelkeznek
  • és legalább az egyik sikeres munkavizsgát is tett

Ezt úgy is mondhatnánk, hogy a szülők küllemileg szebbek, és egyikőjük, vagy mindkettő képességeit tekintve is kimagaslóan képviseli a fajtára jellemző tulajdonságokat. Ez mögött a tudatos tenyésztői munka áll: a megfelelő tulajdonságok rögzítése, a folyamatos állományszelekció. Úgy is mondhatnánk, hogy a préium törzskönyv egy magasabb minőség záloga. 

A származási lap (törzskönyv) nem keverendő össze a regisztrációs lappal (RC), amelyet olyan almoknak állítanak ki, amely szülei bár rendelkeznek törzskönyvvel, de a tenyésztésbevétel feltételei közül nem teljesítették a tenyészszemlén való minősíttetést és képességvizsgát sem tettek, vagy tettek, de többször megbuktak.

A fentiek ismeretében már egyszerűen értelmezhető, hogy a gazdinak igenis szüksége van a törzskönyvre függetlenül attól, hogy családi kedvencet választott, vagy esetleg kiállítási és tenyésztési ambíciói vannak. A törzskönyv tartalma a deffiníciója ebtársunk tulajdonságainak. Fontosnak tartjuk azt is kihangsúlyozni, hogy nem a törzskönyv maga kerül sokban, hiszen az a kiskutya árából mindössze 7.000.- forint, hanem az az évtizedeken át végzett tudatos tenyésztői munka, ami lehetővé teszi, hogy a kiskutya törzskönyvének pont az lehet a tartalma, ami.

A törzskönyv egyfajta garancia arra, hogy Ön biztosan olyan kiskutyával szolgálták ki, ami a származási lapján szerepel. De természetesen önmagában a törzskönyv sem garancia arra, hogy az Ön ebtársának soha semmi baja nem lesz, lévén, hogy élőlényekről van szó. Ott van például a diszpláia kérdése, amely betegségrőm ma már tudjuk, hogy nemcsak genetikai eredetű lehet, hanem tartási körülmények is befolyásolhatják, különösen, ha a labradort fejlődésének első évében elhanyagolják bizonyos tekintetekben. (Erről bővebben egy későbbi bejegyzésben írunk). A törzskönyv ebből a szempontból azt garantálja, hogy a tenyésztő megtett mindent annak érdekében, hogy a labrador kölyök egészséges, szűrt, és engedéllyel rendelkező szülőktől szülessen és ezzel minimalizálta az esetleges betegségek kockázatát! Ha a törzskönyv prémium, az pedig mindezeken felül azt is jelenti, hogy nem átlagos, hanem kimagasló labrador állományra törekszik: vagyis a kennel labradorjai nemcsak a tenyésztési szabályzatban előírt minimum követelményeknek felelnek meg szűrési eredményeik, küllemük és képességeik tekintetében, hanem minden kategóriában jobb eredményeik vannak (egyéb mentes szűrési eredmények, vakvezetésre is alkalmas csípő, tenyésztésre javasolt minősítés, munkavizsga stb.) 

Amikor tenyésztőt választanak, tájékozódjanak a fentiek szerint! Gyanakodjanak, ha valaki feljánlja a kiskutyát ocsóbban, törzskönyv nélkül vagy ha a regisztrációs lapra törzskönyvként hivatkozik!

A témával kapcsolatban további érdekességeket tudhatnak meg az alábbi cikkekből Jakkel Tamástól, az FCI elnökétől:

Valamint Márton Attila különvéleméynéből:

 

A Countrybellenél márciusban 6 labrador kiskutya alom születik és közűlük több is prémium törzskönyves lesz. Az almok érkezéséről ebben a  „Fontos naptárbejegyzések” címú bejegyzésben írtunk.

Várjuk előjegyzéseiket Kapcsolatfelvételi űrlapunk kitöltésén keresztül!

 

Countrybelle