Kutyaneveléssel, kiképzéssel kapcsolatos gyakori kérdések

Leggyakoribb kérdések

(Kattintson a kérdésre és alatta megjelenik a válasz!)

Milyen az igazi labrador?

A Labrador retriever az FCI besorolás szerint a VIII. fajtacsoportba tartozik. Az FCI fajtaleírása szerint az küllemét tekintve meghatározott standardokkal kell rendelkeznie, amiről részletesen az MRVE oldalán olvashatnak!

Mint minden munkára kitenyésztett fajtánál, a labradornál is kettévált a tenyésztés menete show- és munkavonal irányába, emiatt további két csoportba sorolhatjuk őket: Show labradorok (itt angol és amerikai típusú show labradorokat is megkülönböztetünk), ill. munka típusú labradorok.

Az angol és az amerikai típusú kutyák egymással nagyon jól párosíthatók, továbbtenyészthetők. A show és a munka típusú labradorok párosítása nem szerencsés, hiszen a génállományuk mára teljesen kettévált.

Show labradorok

A show labradorok nehezebbek, ami a mozgásukban is megnyilvánul, az apportkészségük és a vad iránti érdeklődésük is sok esetben kevésbé intenzív.

A show labradorok további két csoportra oszthatók.

Az angol típusú show labrador: közepes testfelépítésű, közepes csontozatú, rövid tömött szőrzettel.

Az amerikai típusú show labrador: erős vastag csontozattal, nagy fejjel, picit alacsonyabb testalkattal, erősebb melkassal, kicsit hosszabb nyitottabb szőrzettel rendelkezik.

Munka típusú labradorok

Munka típusú labrador: vagy más néven Field Trial labradorok viszont könnyűek, vékony csontozatúak, küllemében sokszor nem felelnek meg a fajta „show standardjának”. Itt a tenyésztés szempontja a munkára való hajlam és a gyorsaság.

Ki a tenyésztő?

Tenyésztő az, aki a fajta érdekében hoz létre almot, betartva azokat a kritériumokat, amelyeket a Fajta Gondozó Szervezet és a MEOESZ (FCI) elfogadott.

Mely kutya lehet tenyészeb?

A fajtagondozó szervezettől csak azok az egyedek kaphatnak tenyészeb minősítést, akik betöltötték a 12 (kanok esetében), illetve 18 (szukák esetében) hónapos kort és:

-az FCI által kiadott, vagy általa elismer származási lappal rendelkeznek,
-„Tenyészthető”, vagy „tenyésztésre javasolt” minősítést szereztek bármely fajtagondozó Egyesület által rendezett, vagy elismert küllemi tenyészszemlén,
-„Megfelelt” minősítést szereztek bármely fajtagondozó Egyesület által rendezett, vagy elismert képességvizsgán,
-a szükséges egészségügyi szűrésekkel rendelkeznek,
-az előírt kiállítási és egyéb minősítéseket megszerezték

 A tenyésztésbe vétel alsó korhatára

-Kanok esetében 12 hónapos kor
-Szukák esetében 18 hónapos kor

A tenyésztés felső korhatára

-Kanok esetében élete végéig
-Szukák esetében 8. életéve betöltésekor.

Kölykezési intervallumok:

-naptári évenként 1 szukától 1 alom születhet és a szuka élete során maximum 6 almot fialhat

Törzskönyvezéssel kapcsolatos kérdések

Mi az FCI és a MEOESZ?

Az FCI (Fédération Cynologique Internationale), magyarul a Nemzetközi Kinológiai Szövetség a világ ebtenyésztő egyesületeit egybe foglaló szervezet. Székhelye Belgiumban van. Célja, hogy elősegítse a fajta standardok szerinti tenyésztést, ezzel elkerülve a kutyafajták jellemző tulajdonságainak torzulását. Ezen kívül biztosítja a tagszervezetek közötti kapcsolatot, illetve kiállításokat és versenyeket szervez.

Az FCI magyarországi tagszervezete a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOESZ).

A MEOESZ felelős a fajtagondozó szervezetek és tenyésztők tömörítésére, jogosult a törzskönyvek kiállítására, kiállítások szervezésére és kiállítási cím odaítélésére, bizonyítványok kiállítására; nála jegyeztethető be a kellel és váltható ki a kennelnév stb.

Mi az a fajtagondozó szervezet?

A MEOESZ tagjaként működő szervezetek, akik a Szövetség megbízásából fajtagondozásra jogosult. Minden ebfajta esetén a Szövetség 2 fajtagondozó szervezetet kér fel a fajtagondozói teendők ellátására és a tenyésztő eldöntheti, hogy melyik fajtagondozó szervezethez kíván tagként csatlakozni, elfogadva ezzel az adott Klub tenyésztési irányelveit. A fajtagondozó szervezetek, ellenőrzik a tenyésztők tenyésztői munkáját, ellenőrzik az almokat, hagyják jóvá a törzskönyvigényeket, segítik a tenyésztők munkáját és Speciál Kiállításokat szerveznek számukra.

A Labrador retriever fajtagondozását Magyarországon a Magyar Retriever és Vizikutya Egyesület  és a Magyar Labrador Retriever Egyesület látja el. A két szervezet megállapodásokat köt a tenyésztés követelményeit illetően.

A Countrybelle Labrador Retriever Kennel a Magyar Retriever és Vizikutya Egyesület tagja. Az ő tenyészési szabályzatait követi.

A törzskönyv/származási lap és fajtái

2017. januárjától a törzskönyvnek (más néven származási lapnak) két fajtája létezik. A törzskönyv tartalmazza a labrador kiskutya törzskönyvi nevét, chip számát, születési adatait, a tenyésztő nevét és címét, valamint a kiskutya családfáját/felmenőit (pedigree).

a.) Standard származási lap: kiskutya mindkét szülőpárja teljesítette a tenyésztésbe vétel minimumként meghatározott feltételrendszerét.

b.) Prémium származási lap: kiskutya mindkét szülőpárja teljesítette a tenyésztésbe vétel emelt szintű/prémiumk tenyésztési feltételeit. (kivéve munkavizsga, az elég az egyik félnek)

A MEOESZ törzskönyvezési szabályzatáról további információ az alábbi linken található: https://www.kennelclub.hu/files/files/torzskonyvezesiszabalyzat201709.pdf

Mi a különbség a törzskönyv és a regisztrációs lap között?

Regisztrációs lapot olyan kiskutyának szoktak igényelni, ami

– olyan szülőpár utódja amely/ek ki vannak zárva a tenyésztésből, vagy az adott kutyus maga szín vagy szőrzet hibás

– olyan szülőpár utódja, amely nem tett eleget a fajtagondozó szervezet által a tenyésztésbe vételhez meghatározott minimális feltételeknek

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Countrybelle Retriever Kennelben csak és kizárólag standard vagy prémium származási lappal rendelkező kiskutyák születnek!

Mit jelent a „Nem tenyészthető” felirat a kiskutya törzskönyvén/származási lapján?

2017. januárja óta a MEOESZ lehetőséget biztosít rá, hogy a tenyésztő maga dönthessen arról, hogy hozzájárul-e a kiskutya későbbi tenyésztésbe vételéhez. Mi a Countrybellenél azért örülünk ennek a lehetőségnek, mert sokszor találkoztunk olyan esettel, amikor a gazdik azt állítják, hogy náluk a kutya családtag lesz és nincsenek tenyésztési céljaik, majd rögtön az első tüzelés után (meg sem várva a 18 hónapot) sajnos befedeztetik. Ez a kutyatartói magatartás nem csupán ellentmond az elveinkkel, de a kutya javát sem szolgálja, ráadásul teljesen beleütközik a fentiekben leírt szabályokba.

Mi a Countrybellnél a „tökéletes” családi labrador tenyésztésére törekszünk, és éppen ezért nem járulunk hozzá a kiskutyáink későbbi tenyésztésbe állításához. Így a kiskutyáink törzskönyvére mindig felvezettetjük a „Nem tenyészthető” feliratot.

A „Nem tenyészthető” felirat jelentése = a korábbi tulajdonos rendelkezése alapján nem tenyészthető.

Örülünk neki, hogy tenyésztőként lehetőségünk nyílik erre a döntésre és az úgy nevezett „szaporításnak” ezzel egy kis gátat szabhatunk. Annak még jobban örülünk, ha elveink az Önök egyetértésére találnak!

Egészségügyi szűrésekkel kapcsolatos kérdések

Milyen egészségügyi szűrésekkel kell rendelkezniük a labrador szülőknek?

Csípőizületi diszplázia: HD A (mentes), B (majdnem mentes), C (enyhe)

Könyökizületi diszplázia: ED 0 (mentes), 1 (enyhe)

Klinikai szemvizsgálat

Progresszív Atróphia genetikai szűrés: a tenyészpár egyik tagja rendelkezzen mentes eredménnyel

Milyen betegség a diszplázia?

A diszplázia (vagy dysplasia) – görög eredetű – szó rendellenes fejlődéstjelent. A diszplázia kifejezést a kutyák mozgásszervi betegségeivel kapcsolatban a csípő, a könyök ill. a vállizület fejlődési rendellenességeire használjuk, amikor az izületeket alkotó csontvégek ill. az azokat borító porcfelületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz. Ebből az „illeszkedési hibából” eredően a későbbiek során részleges izület ficam (subluxáció), porckopások, degeneratív izületi elváltozások (arthrózis) alakulhatnak ki a diszplázia típusától és súlyosságától függően. A diszplázia enyhébb formáinál a kutya akár tünetmentesen is leélheti az életét, súlyosabb  diszplázia estén viszont komoly mozgászavar, állandósult izületi fájdalommal járó sántaság is kialakulhat.

A diszplázia formái

Formáit tekintve megkülönböztetünk csípőízületi diszpláziát (HD) (leggyakrabban ezt szokták egyszerűen diszpláziának hívni), könyökízületi diszpláziát (ED) (jelentősége egyre inkább nő).

Fontos tudni, hogy amikor diszpláziás kutyáról beszélünk, megkülönböztetünk:

1. a betegséget ugyan hordozó, röntgennel is igazolható, nem megfelelő ízületi felépítésű, a betegséget is örökítő, de tünetmentes kutyát, ami tenyésztési szempontból diszpláziás, de gyógykezelésre nem szorul.

2. a betegséget hordozó, röntgennel is igazolható, nem megfelelő ízületi felépítésű, a betegséget örökítő és a betegsége miatt mozgászavarral járó, sánta, kezelésre szoruló kutyát, amit klinikailag diszpláziás kutyának nevezünk.

Az (1.), un. tenyésztési szempontból diszpláziás kutyából természetesen lehet később (2.) klinikailag diszpláziás kutya is, de attól még hogy csak tenyésztői szempontból diszpláziás a kutya, szerencsés (enyhe) esetben sántaság mentesen, gond nélkül leélheti az életét, leszámítva a tenyészthetőségi szempontokat.

A Countrybelle mottója: „A tenyésztés alapja a kíméletlen szelekció!” Így tenyésztésbe csak olyan kutyát állítunk be, amelynek szűrési eredményei az MRVE tenyésztési szabályzatának megfelel! Vagyis:

– Csípőizületi diszplázia: HD A (mentes), B (majdnem mentes), C (enyhe)
– Könyökizületi diszplázia: ED 0 (mentes), 1 (enyhe)

Mi az a PRA?

A retina atrófia, a PRA, egy olyan genetikai öröklődésű szembetegség, amely az ideghártya (retina) elfajulásos (degeneratív) károsodásával jár. Ez az elváltozás az ideghártya fényérzékelő sejtjeit (fotoreceptorok), a csapokat és a pálcikákat érinti, amelyek a betegség során degenerálódnak, sorvadnak.  Ezzel az állat látóképessége folyamatosan csökken, addig, amíg teljesen el nem veszti a látását.

A recesszív öröklésmenetet jellemzi, hogyha két olyan egyedet párosítanánk, amelyek a betegséget okozó gént hordozzák, akkor a születendő utódokban 25% eséllyel jelenhet meg a betegség, illetve 50% eséllyel lehetnek ők maguk is hordozók.

Emiatt, a Countrybellenél minden kutyánkat alávetjük a PRA genetikai vizsgálatnak.

Mi az az EIC?

Az EIC a mozgás kiváltotta összeomlás. A beteg kutyáknál közepes vagy erős megterhelést követően jelentkeznek a tünetek. Először a járás ingataggá válik, majd a hátulsó végtagok izmai remegni kezdenek, és pár másodperc múlva a kutya teljes hátulsó része erőtlenül összerogyik. Ez 1-2 perc múlva átterjedhet a mellső végtagokra is, majd a kutya összerogyva, képtelen lábra állni. 15-20 perc elteltével a roham elmúlik, a kutya talpra áll, néhány pillanat, és nyoma sincs ennek a rémálomnak.

Megelőzni kizárólag genetikai vizsgálat alapján lehet, hiszen Az EIC, mint autoszomális recesszív tulajdonság, öröklődik. Ez azt jelenti, hogy a kutya akkor betegszik/betegedhet meg, ha mindkét szülőtől ezt a hibás gént örökölte (vagyis a szülők teszteredménye terhelt A/A).

A genetikai vizsgálat juthat mentes N/N (0/0) vagy hordozó N/A (0/1) eredményre.

 

0/0 (Mentes) eredmény azt jelenti, hogy az állat az utódainak csak egészséges információkat adhat tovább

0/1 (Hordozó) eredmény azt jelenti, hogy az állat soha nem lesz beteg, mert erősebb az egészségért felelős allél, ám az utódainak bármelyik „utasítást” örökítheti.

Így, párosításnál a lehetséges kombinációk:

Mentes x Mentes: kockázatmentes, minden születendő utód Mentes lesz

Mentes x Hordozó: kockázatmentes, a született utódok 50% Mentes és 50% Hordozó arányban oszlanak meg, de nem lesz beteg kiskutya.

Immunizációval kapcsolatos kérdések?

Hogyan immunizálható a kiskutya megfelelően?

A kiskutyák immunizációja kennelünkben már 3 hetes kortól megkezdődik, amit az új otthonába kerülés után is folytatni annak érdekében, hogy egészséges felnőtté váljanak.

Oltás:
Kennelünkben megkapja:

– 6 hetes korban: Parvovírusos hasmenés ellen
– 8 hetes korban kombinált oltás: szopornyica, adenovírusok, parainfluenza, leptospirosis  parvovírusos hasmenés ellen.

Miután a gazdihoz került

– 12 hetes korban ismét kombinált oltás: szopornyica, adenovírusok, parainfluenza, , leptospirosis  parvovírusos hasmenés ellen
– 14 hetes korban: 1. veszettség elleni oltás, amit 6 hónap múlva meg kell ismételni
– 9 hónapos korában: 2. veszettség elleni oltás
– Egy éves kor után évente egyszer: kombinált oltás és veszettség elleni oltás. Kerüljék, hogy a veszettség és a kombinált oltást a kutya egyidejűleg kapja meg, mert ez allergiás rohamot okozhat

Féreghajtás
Kennelünkben megkapja:

– 3-5-7 hetes korban

Miután a gazdihoz került

– 11 hetes korban
– 13 hetes korban
– Innentől 3 havonta ismétlés!
– 6 hónapos korban
– 9 hónapos korban
– 12 hónapos korban

3 hónapos kortól meg kell kezdeni kullancsok és bolhák elleni védekezést (cseppek, nyakörv, tabletta testtömegtől függően). Mi a Bravecto tablettát javasoljuk.

Az izület megfelelő fejlődésének érdekében 3 hónapos kortól 1 éves korig napi egyszer egy szem GLYCOFLEX  izületi porcerősítő javasolt.

Labrador tartással kapcsolatos kérdések

Mekkora helyre van szüksége labradorunknak?

Szabadon tartott kutyáknál, amennyiben kennelben kerül elhelyezésre, a kennel legalább 4×4 m alapterületű legyen, nedvszívó padozattal. A kutyaház pedig mindenképpen jól szigetelt legyen. Az erős napsütés ellen árnyékolóval kell védeni a kutya állandó tartózkodási helyét.

Mekkora kutyaházban fér el kényelmesen labradorunk?

A kutyaházak standard méretéről a http://kutyahaziko.hu/kutyahazak.html oldalon tájékozódhatnak.

Felnőtt labradornak az L méretű kutyaházat javasoljuk.

Mivel etessük labradorunkat?

A fajtatiszta kutyák fejlődési intenzitása magasabb, mint a keveréké, ezért különösen fontos, hogy a testnagyságuknak és a koruknak megfelelő, jó minőségű, állati fehérjében gazdag tápot adjunk nekik, különösen a növekedési szakaszban. Pl: KiVo, Nekmar, Aston, DaDo, Eukanuba, Royal Canin, Select Gold, Happy Dog, Belcando stb.

Ezek mellé semmilyen kiegészítő vitamin nem szükséges, mindent tartalmaznak, amire a kutyának szükség van. A halas tápok különösen jók, szép csillogóvá teszik a kutyák szőrét. Legalább fél éves korig indokolt a prémium vagy szuperprémium minőségű táppal történő etetés. A táp napi adagolása a kutya életkorának, felnőttkori súlyának (nemének) figyelembevételével történik.

A kölyökkutyák elvitelétől 4 hónapos korig: napi 3x etetés javasolt. Ha otthon más táppal kívánják etetni, kezdetben ajánlatos keverve adni a jelenlegi és az új tápot.

 

Fiatal kutyáknál – 1.5 éves korig: elég a napi 2x etetés

Felnőtt korukban: elegendő naponta 1x, de ha van rá lehetőség, akkor naponta 2x is lehet.

Mivel kedveskedhetünk labradorunknak?

– Főtt csirekhús (pici kölyköknél csirkemell ledarálva)
– Csibefarhát
– Marhahús, szarvashús

Adjunk mellé főtt rizst, sárgarépát.

– Egyéb zöldséggel és gyümölccsel is: pl. alma, banán, répa, sütőtök, barack, joghurt
– Nagyobb korban csont is adható, pl. főtt borjúcsont

Kutyánk előtt mindig legyen friss víz!

Mi az, amit TILOS adnunk labradorunknak?

– csöves csontot (nyúl-, csirke combcsont)
– avokádó, gomba, fokhagyma, krumplihéj
– szőlő, mazsola, rebarbara, rágógumi, tea, sós és fűszeres ételeket, különösen pörköltet

Kiskutya hazavitele

Mi a teendőnk a kiskutya hazavitele előtt?

A kiskutya fogadására érdemes felkészülnünk. Tervezzük meg a helyét! Kinti kutya esetén szerezzük be a kutyaházat, benti kutya esetén a kosarat, vagy szivacsos fekvőhelyet. Benti kiskutya esetén érdemes lehet beszerezni pár kutyapelust, bár a labradorok intelligenciájuk miatt igen könnyen szobatisztaságra nevelhetők.

Gondoskodjunk etető és itató tálról, benti kutya esetén valami alátétről is. FIGYELEM! A kölyök kutyák hajlamosak felborítani a vizes tálat és a vízimádatuk miatt igen gyakran pancsolnak első lábaikkal az itató tálban.

Amikor a kiskutya megérkezik új otthonába, javasoljuk, hogy egyelőre azzal a táppal etessék, amit kennelünkben kapott. Érdemes továbbra is ugyanazzal a prémium táppal etetni tovább, de ha másik táp mellett döntenek, akkor kezdetben ajánlott a régi és az új tápot keverve adni. Ha az általunk alkalmazott táp mellett döntenek, kennelünkben van lehetőség a tápot zsákos kiszerelésben megvásárolni.

A nyakörvet és a pórázt még ráér beszerezni, hiszen a kiskutyák hazavitelükkor pórázon még nem tudnak járni, arra külön meg kell tanítani őket. FIGYELEM! A kiskutyák addig nem érintkezhetnek más kutyákkal, nem mehetnek utcai sétára és kutyafuttatóba, míg az első veszettség elleni oltásukat meg nem kapták, ami 14 hetes korban esedékes.

Mit hozzunk magunkkal a kiskutya hazaviteléhez?

Az apró kiskutyát érdemes egy tetején nyitott, lapos papírdobozban szállítani, és a dobozba elhelyezhetünk egy kutyapelust is. Ha a dobozos megoldás nincs ínyükre, akkor a kiskutya az autóban valamelyik utas lábánál is jól el lesz. Rémületét enyhíthetjük, ha az úton valaki simogatja és beszél hozzá.

Kérjük, hogy a kiskutyát semmi esetre se tegyék egyedül a csomagtartóba, vagy vigyék haza hordozóba, mert ettől a kiskutya „sokkot kaphat” és az idegességtől hányhat is.

Mi a teendőnk a kiskutya hazavitele után?

A kölyökkutya hazavitele utáni napokban fel kell keresni az otthoni állatorvostaki a kutya fejlődését a későbbiekben figyelemmel fogja kísérni,a szükséges oltásokkal ellátja, illetve betegség esetén gondozza.

A kutya tartását 8 napon belül kell bejelenteni

Labrador szocializációval, neveléssel kapcsolatos kérdések

Hogyan neveljük szobatisztaságra labradorunkat?

A kiskutyák is olyanok, mint a kisbabák, nem tudják, hova kell „kimenni”, hacsak mi meg nem tanítjuk nekik. Ha betartunk néhány igen hasznos nevelési tanácsot, kutyusunk biztosan hamar megtanulja, hogy „mi a módi a családban” és szobatiszta lesz. A szobatisztaságra szoktatás az egyik legnehezebb feladat a néhány hónapos kiskutyáknál. A hat hónapos vagy ennél fiatalabb kiskutyák ugyanis képtelenek pár óránál tovább szabályozni a hólyagműködésüket. Ezért, ha naponta 4-5 órát vagyunk távol otthonról, akkor egyértelműen nem ez a megfelelő alkalom egy fiatal eb vásárlására. Ha azonban semmi akadálya egy új jövevény befogadásának, akkor is folyamatosan tartsuk rajta a szemünket és ne hagyjuk, hogy a szobába piszkítson. A hazaérkezés után pár napig minden második órában vigyük ki őket, főleg akkor, ha előtte ettek és játszottak is.

Figyeljünk az árulkodó jelekre, úgy, mint a körbeszaglászás vagy a körbe-körbe járkálás. Ilyenkor azonnal ragadjuk meg a pórázt és vigyük ki a kedvenc helyére, ahol könnyíthet magán. Ha ott végzi el a dolgát, dicsérjük meg és jutalmazzuk meg valami finomsággal.

Ha kint végzi el a dolgát, minden alkalommal – rögtön ürítés után – dicsérjük meg. Soha ne várjunk vele otthonig, ugyanis csak így tanulja meg, hogy mi az, amit elvárunk tőle. Legyenek ezek a dicséretek kissé túlzóak, hiszen a kutyus még nem tud a nyelvünkön, csak az eltúlzott hangsúlyokból, gesztusokból különbözteti meg helyes és helytelen cselekedeteit.

Ha már találtunk egy helyet, ahova kutyusunk szívesen jár, ha a „szükség” úgy hozza, akkor térjünk vele vissza mindig ugyanoda.

Ha véletlenül mégis odabent megy ki, a lakáson belül ezeket a helyeket fújjuk be valamilyen erős szagú spray-el,  hogy ne érezze. és ne invitálja újabb „balesetre”. Ha épp rajtakapjuk, amint bent megy ki, közben hirtelen kapjuk fel, induljunk el vele kifelé és közben szidjuk meg. Feltakarítás után a „csomagot vigyük arra a helyre, ahova eredetileg kellett volna elvégeznie a dolgát. A szagfelismerés segít neki beazonosítani a terepet, így hamarabb megjegyzi, hogy mindig oda kell mennie.

Amikor a kiskutya éppen vizel, kommentáljuk a nagy eseményt a „pisil a jó kutyus!„, vagy hasonló bátorító kifejezésekkel, így elérhetjük, hogy pár alkalom után csupán a biztató szóra nekiálljon elvégezni a dolgát az általunk kiválasztott és a célra tökéletesen megfelelő helyen.

Egy kutyus szobatisztaságra nevelése bizony fokozott éberséget, sok türelmet és kitartást igényel.

Testi fenyítést soha ne alkalmazzunk a kiskutyánál, ha véletlenül bepisil. Nem érti ugyanis, hogy mi történik és miért, így többet ártunk vele, mint használunk.

Milyen a jól szocializált kutya?

A szobatisztaságon túl, figyelmet kell fordítanunk labradorunk társas viselkedésére is. Ennek első lépése, hogy az új családtagunk felismerje és hallgasson a nevére.

A nyakörv és a póráz jelenléte idegen dolog a labradorunk számára, így amikor először visszük sétálni bátortalan lesz, és visszafelé fogja feszíteni magát és a pórázt. A jó tanácsunk, hogy ne adjuk fel, csak gyakoroljunk. Az interenten számos leírás található a pórázon sétálás fortélyairól (pl itt és itt). Így érdemes előre tájékozódni!

Közben az utca zajához is fokozatosan kell hozzászoktatnunk, mint például az elhaladó autók zaja, a forgalmas utak zaja, a villamos vagy a vonat zaja, az embertömeg zaja pl. egy plázában, és külön meg kell neki tanítanunk a lépcsőn, mozgólépcsőn, liftben való közlekedést.

A felelős kutyatartáshoz hozzá tartozik, hogy labradorunk jelenléte se ijesztő, se feszélyező ne legyen senki számára, ne ugráljon idegenekre, feleslegesen ne ugasson, és barátságos legyen emberrel, állatta egyaránt. Ehhez feltétlen szükség van szocializációra és az alapengedelmesség elsajátítására. Ezt elsajátíthatjuk kutyaiskolában, vagy 3 hónapos kortól elküldhetjük labradorunkat tréningre és képességfejlesztésre, ahonnan már szocializálva kapjuk vissza. Erre a célra ajánljuk szíves figyelmükbe Paróczai Józsefet és Lakatos Krisztát Tökölön