febr 13 2023

A képességvizsga nagyon fontos állomás kennel kutyák életében!

Amikor létrehozzuk a megálmodott almot, hatalmas kíváncsisággal várjuk, hogy a valóság és a tervek, mennyiben fedik egymást. Már a kiskutyák megszületésének pillanatában látjuk, és ezt követően, a kíváncsiságot felváltja egy reményteli várakozás a fejlődést, növekedést illetően. Egy éves korban a kötelező egészségügyi szűrések következnek (Csípő- és könyökdiszplázia szűrés, EIC és PRA-prcd genetikai szűrés), majd a szintén kötelező tenyészszemle, magatartás- és képesség vizsga. Ez utóbbi két vizsgát, tenyésztőket tömörítő és munkájukat ellenőrző tenyésztő egyesületeknél lehet letenni. Magyarországon minden fajta esetében, két egyesület tömörítheti a tenyésztőket, és minden tenyésztő eldöntheti, hogy melyik egyesülethez szeretne tartozni. A labradorok esetében a Magyar Labrador Retriever Egyesület (MLRE) és a Magyar Retriever és Vízikutya Egyesület (MRVE) közül lehet választani. A két egyesület az év során rendszeresen hirdet meg vizsgaidőpontokat, hogy a felnövekvő növendékek hivatalosan is bizonyíthassák tenyészkutyává avanzsálódásukat.

A TENYÉSZSZEMLÉN vizsgálni fogják a standardnak megfelelő szőrminőségüket, fogazatukat, testfelépítésüket (méret, szögelés, hátvonal, mellkas, fej), mozgásukat, valamint a felvezetés során tanúsított viselkedésüket. Kívánatos a nyugodt, barátságos, együttműködő, kapcsolatteremtő viselkedés.

A szemle pozitív eredményeit TENYÉSZTHETŐ vagy TENYÉSZTÉSRE JAVASOLT minősítéssel fejezik ki. (Természetesen indokolt esetben, testi hibák esetén, adott labrador NEM TENYÉSZTHETŐ minősítést is kaphat.) A Tenyésztésre Javasolt minősítést szerző labradorok kiskutyái később nagy eséllyel kaphatnak prémium törzskönyvet, hiszen a tenyésztésre javasolt szülői minősítés az egyik feltétele a prémium törzskönyvnek.

 

A küllemi szemle után, a retrieverek mezőre vonulnak és megkezdődik a KÉPESSÉGVIZSGA, amely vizsga sikeres letétele, szintén a tenyésztésbe vétel feltétele. A vizsga célja megállapítani a retrieverek genetikai képességét, különös tekintettel a fajtára jellemző öröklött tulajdonságokra. A vizsga három részből áll:

  1. Elhozási képesség vizsgálata, valamint általános viselkedés – kapcsolat a vezetővel

Ilyenkor a kutya póráz nélkül szabadon mozoghat a réten, de közben figyelnie kell vezetőjére (felvezetőjére), akinek be- illetve vissza kell tudnia hívni őt. A feladat közben lövést is adnak le, hogy megvizsgálják az ebek idegrendszerét, hiszen a labrador ilyen helyzetben nem ijedhet meg és nem futhat el. Ezt követően eldobott dummyt kell visszahozni először vezetője, majd a bírók kérésére, mindkét eldördülő lövés közben. (A dummy egy apportírozó eszköz. Standard mérete 500 g-os, anyaga vászon. Az elhozási képesség gyakorlására szolgál.) Amennyiben a kutya lövésfélő, és/vagy megtagadja az apport felvételét, vagy azt felvéve hívásra sem viszi a vezetőhöz, úgy a feladat nem teljesítettnek tekintendő, a kutya NEM FELELT MEG minősítést kap.

 

  1. A második megmérettetés az orrhasználat, keresési stílus vizsgálata

Ilyenkor közepes növényzettel fedett réten vadat rejtenek el, amit a labiknak önállóan meg kell találniuk, és azzal együtt behívásra vezetőjéhez kell mennie. Megbukni akkor lehet, ha a vadat segítséggel sem találja meg, ha elfut vele és nem lehet behívni, belehempereg, vagy esetleg elkezdi rágni.

 

  1. Vízszeretet vizsgálata

A labrador alapvetően imádja a vizet, hiszen ősei a Szent János vízikutyák a halászok segédjei voltak. Ettől függetlenül, vannak olyan labradorok, akik nem mennek be a vízbe, vagy ha be is mennek, ott nem tudják végrehajtani a feladatot. Éppen ezért, a vízszeretet vizsgálatánál a bírók egy dummyt dobnak be a nyílt vízbe, amiért a labradornak magátol kell elindulnia, úszni érte legalább 10 métert, majd kihozni azt.

 

A három feladatot külön-külön és együtt is értékelik. Ha mindhárom feladatot tudta teljesíteni a kutya akkor MEGFELELT, ha bármelyik feladatot a három közül nem sikerült neki megoldania, akkor NEM FELELT MEG eredményt kapott.

Függetlenül attól, hogy a képességvizsga a labradorok alap képességét hivatott vizsgálni, a sikeres vizsga előfeltétele a gyakorlás. Így mi lépésről-lépésre szoktatjuk hozzá növendékeinket a fenti három helyzethez! A tavaszi vizsgán pedig két növendékünkkel, Cloéval és Teodorral veszünk részt.

 

A képességvizsga és a tenyészszemle együttesen jelentik azt, hogy az eb, tenyésztésbe vehető. Úgy is lehet tekinteni rájuk, mint tenyész engedélyre, hiszen ez a küllemi és genetikai képesség igazolása. Amikor kedves olvasóink labrador kennelt vagy labrador kiskutyát keresnek az interneten, javasoljuk, hogy az egészségügyi szűrések megléte mellett győződjenek meg arról is, hogy a választott szülők rendelkeznek-e KÉPESSÉGVIZSGÁVAL és TENYÉSZSZEMLÉVEL, hiszen nem minden kutya tenyészeb!

A Countrybelle labradorok eredményeit megtekinthetik az adott kutya adatlapján.