febr 27 2023

Amikor házikedvencünk megtalálására indulunk, nem kis kalandra szánjuk el magunkat. Az internet tele van hirdetésekkel, cikkekkel, tanácsokkal, nem is beszélve a különböző közösségi média csoportokban megosztott véleményekről és tapasztalatokról. A 21. század nagyszerű eredménye a közösségi élménymegosztás, de amikor social media csoportokban tájékozódunk, ne feledkezzünk meg róla, hogy az ilyen csoportokban erősen jelen van a Dunning-Kruger hatás, vagyis az a jelenség, hogy minél kevesebbet tud valaki egy adott témáról, annál hajlamosabb túlbecsülni a tudását és hangoztatni azt. Így különböző véleményvezérek, akik „a téma szakértőjének hiszik magukat”, rossz irányba terelhetik a gyanútlan információgyűjtőt. Megfigyeléseink szerint különösen igaz ez akkor, ha olyan témák kerülnek terítékre, mint a „Mi a különbség a tenyésztő és a szaporító között”, „Miért kerül annyiba egy kiskutya”, „Számít-e a törzskönyv vagy sem?” és így tovább.

 

Hogy a komoly labradoros életre készülők ne tévesszenek irányt az esetleges csoportnyomás hatására, csokorba gyűjtöttük a megbízható tenyésztő keresésésének kulcstémáit.

 • Kutatómunkánk első állomásaként készítsünk listát az interneten található labrador kennelekről! Ha megbízható labrador tenyésztőt keresünk, ne csak a Google találati listájából tájékozódjunk, hanem a tenyésztőket összefogó és ellenőrző egyesületek honlapján található listákból is (Magyar Retriever és Vízikutya egyesület – MRVE és Magyar Labrador Retrievr Egyesület – MLRE)
 • Ezt követően ismerkedés céljából olvasgassunk a szimpatikusnak tűnő kennelek honlapján. Szerezzünk benyomást és értékeljük, hogy az olvasottak és a látottak alapján mennyire tűnik megbízhatónak. Ha az illetőnek nincs honlapja,  az nem túl  jó jel! Ha csak Facebook oldala van, az szintén nem túl jó képet fest. Ha Jófogáson, Vaterán  hirdet, az kimondottan nem a megbízható tenyésztőre utaló jel.
 • Honlapján vizsgáljuk meg, hogy milyen segítséget nyújt a látogatónak a labrador fajtával kapcsolatban?
 • Milyen információt árul el felnőtt labradorjairól?
 • Megtekinthetők-e a tenyész labik egészségügyi szűrései?
 • Milyen egészségügyi eredményei vannak a kennel labradorjainak?
  Ne felejtsük, a labrador fajta esetében csípő-, könyök diszplázia szűrés, EIC és PRA-prcd genetikai szűrés, valamint sikeres képességvizsga és tenyészszemle vizsgák megléte a tenyésztésbevétel hivatalos feltétele. Erről bővebben a „Miért fontos a képességvizsga egy tenyész labrador életében” című bejegyzésünkben, valamint a „Nem minden kutya tenyészeb” című bejegyzésünkben írtunk.

 

 • Mivel minőséget csak mennyiségből lehet előállítani, vizsgáljuk meg, hogy hány labradorja van az adott kennelnek. Lehetőleg kerüljük a csak két-három tenyész szukával rendelkező kenneleket, mivel náluk a fenti elv nem biztosított.
 • Győződjünk meg róla, hogy a kennelnek van-e valamilyen konkrét tenyésztési célja. Döntsük el, hogy a kinyilatkoztatott cél szimpatikus-e számunkra.
 • Vizsgáljuk meg, hogy a kennelnek vannak-e saját elvei!
  Ha igen, az pozitív jel! Persze ettől előfordulhat, hogy a választott elveivel mi nem értünk egyet, de abban biztosak lehetünk, hogy egy elvek mentén dolgozó kennel értékteremtő folyamatot végez.
 • Jelentkezzünk kennel látogatásra, hogy az olvasottak alapján kialakult képről személyesen is meggyőződjünk. Ha nincs kennel látogatásra lehetőség, az elgondolkodtató.
  Ha a kennel szabályozott körülmények között látogatható, az kimondottan kiváló jelnek tekinthető, hiszen ez állatjóléti szempontokat is szolgál!
 • Pontozzuk a tájékoztatás minőségét, beleértve a telefonos, személyes és e-mailes kapcsolattartást.
 • Tájékozódjunk a feliratkozás, kiszolgálás, kiválasztás, hazavitel utáni segítségnyújtás folyamatáról.
 • Kérdezzünk rá, hogy milyen dokumentumokat biztosítanak a kiskutyához (szerződés, törzskönyv, tulajdonátruházó, oltási könyv, GDPR, tájékoztatók a fejlődés során betartandó teendőkről, számla stb). Amennyiben a „tenyésztő” felajánlja, hogy törzskönyv nélkül is választhatunk kiskutyát és még az ára is alacsonyabb, biztosak lehetünk benne, hogy ezt azért teszi, mert szülőknek nincs tenyészengedélye. Pl. nincs képességvizsgájuk, ami a tenyésztési engedély alapköve.
 • Derítsük ki, hogy a tenyésztő milyen oltási programot alkalmaz.
 • Tájékozódjuk labradoros ismerőseinktől az általuk ismert tenyésztőkről
 • Ha az utcán találkozunk számunkra szép és szimpatikus labradorral, érdeklődjünk a gazdájától, hogy honnan való. Minél többször hangzik el ugyanannak a kennelnek a neve, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy az a számunkra megfelelő kennel.
 • Gondoljuk végig, hogy mennyire akar megismerni bennünket, mint leendő Gazdát és érdekli-e, hogy hová kerül a kiskutya.

Jakkel Tamás, az FCI elnöke (Nemzetközi Kinológia Szövetség) igazán frappánsan fogalmazta meg, a tenyésztés és a szaporítás különbségét januári facebook postjában:

„TENYÉSZTÉS vagy SZAPORODÁS ( a szaporÍTást nem tartom jó szónak, mert válogatás nélküli spontán természetes folyamat, az ember csak „hagyja” üzleti megfontolásból vagy spontán, véletlenszerűen történik)
A TENYÉSZTŐ 2 fontos döntést hoz:
1. Kiválasztja a szülőpárt MINŐSÉGI (külső és természetbeli, munkaképességhez stb. köthető) tulajdonságok alapján.
2.Kiválasztja a megszületett egyed számára a neki legjobban megfelelő TULAJDONOST.
Következésképpen csak akkor hoz létre almot, mikor arra megfelelő előzetes és IGÉNYES kereslet mutatkozik. Minden tevékenység, ami nem ilyen nem minősül tenyésztésnek bármekkora volumenű is és gazdátlanná váló egyedek rizikójával jár. Tehát a tenyésztés( a fenti kritériumok alapján) az alapja annak, hogy mindenki a neki megfelelő, előre jól körülhatárolt tulajdonságokkal és igényekkel rendelkező kutyával éljen és ne legyenek ellátatlanság vagy csalódás miatt gazdátlanná váló kutyák. Ma a magyarországi kutyapopuláció 9-10%-a született felelős tenyésztőnél ( a külföldi állatorvosi statisztikák hasonlóak néhány Skandináv ország kivételével). 90-92% NEM….
Ez egyértelmű válasz a kérdésre. A Tenyésztés nem simán reprodukció, alapja, hogy az ember KORLÁTOKAT emel a folyamatos természetes szaporodás útjába MINŐSÉGI kritériumok alapján.”
A megbízható labrador tenyésztő kiválasztásakor is törekedjünk minőségi kritériumokra, hogy miután megtaláltuk szőrös bőrbe bújt mancsos ebtársunkat, hosszú, boldog és egészséges labradoros életet élhessünk vele.
Countrybelle Labrador Kennel
Megbízható labrador tenyésztő, labrador kennel szakértő szeretettel