jan 7 2023

Kutyabarátok gyakran hangoztatják, hogy az élet jobb egy kutyával, és azon belül is csupa vidámság lesz, egy labradorral. Hiszen bundás barátunk társaságot nyújt, szórakoztat bennünket, vígasztal, védelmet nyújt, így teljesebbé teszi életünket. Ki más járna örötáncot, ha újra lát minden elválás után?
A labrador egy különösen odaadó, szórakoztató és olyannyira alkalmazkodó fajta, hogy a család minden tagja számára azt az örömöt nyújtja, amire az adott családtagnak szüksége van! Játszik a gyerekekkel, fut az édesapával, mosogat az édesanyával, tévézik a nagypapával, meghallgatja a nagymamát és még sorolhatnánk.

Természetesen a tudományos kísérletek is alátámasztják, hogy a kutyatartás nemcsak színesebbé teszi  életünket, de pszichológiailag és fizikailag is jó hatással van ránk.

 1. A labrador csökkenti a minket ért stresz szintjét. A Pennsilvaniai egyetem 30 évig tartó kutatása egyértelműen kimutatta, hogy a „kutyázás”, csökkenti az emberek stresszhormon szintjét, így csökkentik a vérnyomást, a szívritmust, a légzést.
 2. A labradorok boldoggá tesznek bennünket. Egy 2009-es japán tanulmány szerint, oxitocin szintünk már azáltal is emelkedik, ha csak bámulunk ebtársunk szemébe. A tanulmány azt is bizonyította, hogy az ebtartás kihozhatja gazdáját a depresszióból, ami különösen az idősebb, egyedül élő generációra van jó hatással. Kétségtelen, hogy a labradorok mókás ebek. Naponta kerülnek olyan helyzetekbe, amivel mosolyt csalnak a gazdik arcára. Ki ne hatódna meg, vagy nevetne az alábbiakat látva?

   

 3. A labradorok fokozzák a társas interakcióinkat. A kutyasétáltatás önmagában hozhat új kapcsolatokat, a kutyasuli, kutyastrand pedig új barátságokat. A Tufts-i Állatorvos Tudományi Egyetem tanulmánya szerint,  a kutyatartók kutyájuk által életüket úgy élik meg, mintha szorosabban kapcsolódnának embertássaikhoz. A tanulmány azt is kimutatta, hogy azok a teenagerek és fiatal felnőttek, akik kutyával nőttek fel, magabiztosabbak és empatikusabbak. Saját tapasztalatunk az, hogy bármerre járunk labradorjainkkal, a járókelők mindig megállítanak minket azzal a kéréssel, hogy megsímogathatják-e a Countrybelle labradorunkat. A karácsonyi vásárban kisebb símogati kívánó sor alakult ki, amin még mi is meglepődtünk.
 4. A kutyasétáltatás kimondottan jó hatással van egészségünkre. A séta önmagában kiváló egészségmegörző és a fogyókúrában is segít. Labradorunk nagyon hálás ha hosszú sétára visszük, főleg ha ezidő alatt egy kis dummy dobálást is beiktatunk. Jól szocializált labradorunkkal a séta különösen élvezetes, mert a pórázon nem húz, láb mellől nem megy el, nem előttünk és nem mögöttünk kullog, hanem szépen sétál mellettünk, mint egy igazi társ. Arról nem is beszélve, hogy milyen csodálatos helyeket fedezhetünk fel, ha sétáinkat mindig új helyre szervettük.
 5. A labrador jó hatással van a gondoskodási ösztüneinkre. Gyakran kapunk megkereséseket olyan szülőktől, akik úgy érzik gyermekeik abba a korba értek, amikor a felelősség megtapasztalását már elkezdhetik egy kiskutyával. A labrador erre tölkéletes fajta. Szeretetével és barátságával fiatal gazdáira igen jó hatással van, és a felelősség vele könnyen tanítható. A kialakult kötődés miatt, pedig a fiatal gazdi később magabiztosan magával viheti labradorját bármilyen eseményre.

  Zénó

   

 6. Kezdhetünk új, labradorunkkal közös hobbiba. Bár a labrador nagytestű kutya, mégis alkalmas kutyatáncra, hosszútáv futásra, vizisportokra és vadászatra. Ha ezen sportok valmelyikét már űzzük, labradorunkat könnyű szerrel részévé tehetjük, ha még csak kacérkodunk a gondolattal, a labink kiváló motiváló lehet bármelyikben.  

   

 7. A labrador pár nap alatt szobatisztává nevelhető. Kiskutya érkezésekor nem elhanyagolhatóak, a vele járó kellemetlen dolgok fontolóra vétele sem. Mivel a labrador alkalmas kinti-, benti- és kintibenti tartásra is, a szobatisztaság kérdése kulcsfontosságú. Mi a Countrybellenél nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a gazdik visszajelzései alapján, a kiskutyáink pár nap alatt teljesen szobatisztává válnak. Természetesen ehhez az is kell, hogy a kennel látogatásokkor elmondjuk a szobatisztaságra nevelés hatékony módját, és az is, hogy a gazdik kövessék is a jótancsokat. A Hírek oldalon több otthonról üzenő labi bejegyzésében is olvashatnak a sikerekről.
 8. Kutyakozmetikusra ritkán van szükség. A hétköznapi élet velejárója a tisztálkodás, ami bizonyos kutyafajták esetében igen időigényes, mivel különleges szőrzetük miatt naponta fésülgetni kell, vagy gyakran kell kutyakozmetikushoz vinni. A larador ebből a szempontból időspóroló fajta, hiszen rövid tömör szőrzetének köszönhetően nem igényel napi törődést és rendszeres kutyakozmetikát sem. Lakásban tartott labrador esetén 1.5 havonta elegendő a fürdetés, kint tartott labinál pedig a szezononkénti fürdetés elegendő. Amire viszont nagy hangsúlyt kell fektetni, a fülek rendszeres ellenőrzése és tisztítása, mivel ez kulcsfontosságú minden lógófülű fajta esetében.

Ha Ön is készen áll a labradoros élet pozitív hatásának befogadására, írjon nekünk Kapcsolati Űrlapunk kitöltésének segítségével!

Várjuk jelentkezését!

Countrybelle

 

Forrás: American Kennel Club