nov 25 2022

Azt már jól tudjuk, hogy a Labrador eredeti színe fekete. Na de mi van a sárga színnel és főleg a vörössel? Az első sötét vörös-sárgás labrador, amit mai terminológiával rókavörösnek (Fox Red) hívunk, 1899-ben született Ben of Hyde néven C.J. Radclyff kennelében, Angliában. A színét nem tervezték, nem is számítottak rá, csupán spontán jelent meg az alomban, két fekete Labrador gyermekeként (apja: “Neptune” – Radclyff kennel, anyja “Duchess” – Lord Wimborn kenneléből).

 

A korai világosnak számító labradorok több színben pompáztak, egészen a sötét aranytól a nagyon vörösig. A labrador fajtát önálló fajtaként csak 1903-tól törzskönyvezik és ismerték el, a törzskönyvezési eljárásban pedig sárgának törzskönyvezik a világos színt egészen a fehértől a sötét vörösig.

A színek preferanciájában a 20. század sok változást hozott, hiszen a feketével szemben az egyre világosabb szín hódított teret és kiállításon a világos sárga lett a kívánatos. 1913-ban történt meg először, hogy sárga labrador kiállítási ringbe lépett. Innentől a vöröses szín (Fox Red) egy időre feledésbe merült, de most a 21. században ismét kezd keresett lenni mivel ritkának és különlegesnek számít.

Pont a különlegessége miatt, mi is próbát tettünk egy sárga és vörös párosítással, amihez egy különleges vörös kant választottunk apukaként: (Penara Hunka Burnin’ Love) kanadai labradort.

Az anyuka Molly (Countrybelle New York Is In Love)

 

Az alomban nem csalódtunk! Örülünk, hogy próbát tettünk!