nov 17 2022

Kiskutyát örökbefogadni fantasztikus élmény, kaland és vidámság az egész család számára, de mivel a kiskutya tisztalappal érkezik a családba és az lesz belőle ahogy neveljük, a feladatok sokasága rengeteg kihívással járhat, ami nagyon sok türelmet követel. Éppen ezért a kiskutyás élet – akármilyen furcsán is hangzik – nem való mindenkinek! A labradorok esetében talán a szobatisztaságra nevelés jelenti a legkevesebb gondot, hiszen intelligenciájuknak köszönhetően általában max 1 hét alatt megértik, hogy „mi a dörgés”, de amíg a kiskutya egy éves nem lesz, úgy kell vigyázni rá, mint egy kisgyerekre. Közben a fogváltás miatt állandóan rágnak valamit ezért figyelni kell, hogy nehogy lenyeljék, amit rágnak. Meg kell nekik tanítani nagyon sok szocializációs szabályt, hozzá kell szoktatni őket a különböző zajokhoz, meg kell tanítani nekik a vezényszvakat, és a pórázon szabályosan közlekedés is igen sok feladatot ró a gazdikra. A kiskutyák mellett az időbeosztásunk is jelentősen megváltozik, hiszen a kiskutyákat 3-4 óránál tovább nem lehet egyedül hagyni és kezdetben enni is napi háromszor kell adni nekik. Félreértés ne essék! Senkit nem szeretnénk elrettenteni a kiskutyás élet vállalásától, csupán a felelősség jegyében muszáj megemlíteni, hogy a puha bunda símogatása mellett egy kis „nehezített pályára” is készülni kell.

Rengeteg csodálatos felnőtt labrador létezik, aki tudásának és intelligencijának köszönhetően „szinte beszél”, és akik a legkiválóbb társállat, kanapékutya vagy családi kedvenc lehetne!

Csak valahogy a labrador kedvelők félnek felnőtt labradort örökbe fogadni. Tapasztalataink szerint mindezért az a „korlátozó hiedelem” a felelős, miszerint „a felnőtt kutyának már kifejlett szemlysiége van”, „az már nem olyan, mintha én neveltem volna és hozzám nőtt volna”, pedig ez több szempontból is „butaság”. Egyrészt, a felnőtt labradorok alkalmazkodó képessége kiváló. Bármilyen életstílushoz, élethelyzethez tudnak alkalmazkodni, másrészt rettentően hálásak, ha családba költözhetnek, hiszen ők erre születtek! Az az életcéljuk, hogy a család apraja-nagyját boldoggá tegyék. Legyen szó arról, hogy csak csendben kell ücsörökgni valakivel, vagy valamilyen feladatot kell végrehajtaniuk. Gondoljanak csak bele! A vakvezető kutyák mind labradorok és már felnőtt korban kezdenek szolgálatot teljesíteni. Életük első évében nevelőszülőknél élnek, majd a kiképzőjükkel, és amikor készen állnak a szolgálatra, elkerülnek a végső gazdájukhoz, akinek életété segítik szolgálják. Egy ilyen helyzetben fel sem merül, hogy a „kutyának már kiforrott személyisége van” és nem az nevelte kiskora óta, akit szolgálni fog!!!

Mi úgy gondoljuk, hogy a „labradort keresők” nincsenek tisztában vele, hogy mennyi előnnyel jár egy felnőtt labradorral összekötni az életünket.

Így mi most mi megpróbálkozunk csokorba szedni az előnyöket és lebontani a falakat! 

1.) Nem kell bajlódni a szobatisztaságra neveléssel. Egy felnőtt labrador intelligenciájából fakadóan tudja, hogy bent nem megyünk ki, még akkor is ha előtte kennelben élt.

2.) Nincs fogváltás, így egyben maradnak a cipők, könyvek, és a kert is.

3.) Nem kell már úgy figyelni rárjuk, mint a gyerekekre és aggódni, hogy lenyelnek-e valamilyen oda nem illő dolgot, hiszen kinőttek már ebből.

4.) Arról nem is beszéve, hogy a lakásban minden egyben marad, hiszen nem nyúlnak semmihez!

5.) Szívesen őriznek minket munka közben, és jelenlétükkel, szuszogásukkal támogatják a home office sikerességét. Nagyon fontos! A küszöböket sosem lépik át invitálás vagy engedély nélkül!

6.) Hosszabb ideig lehetünk otthonodról távol, 6-8 órát. Ez pont kétszer annyi, mint egy kiskutya esetében. Ráadásul, nem kell azon aggódnunk, hogy mire érünk haza, akár a szobatisztaságot, akár a rágást illetően.

7.) Képességeik kifejlettek. Ismerik a vezényszavakat. Nem húznak a pórázon és nem mennek össze-vissza. Póráz nékül mellettünk gyalogolnak és visszahívhatóak. Így a gyerekek is biztonságosan sétáltathatják őket. Nem kell attól tartani, hogy esetleg felrántják őket!

8.) Kiváló díszei lehetnek a térnek, hiszen annak ellenére, hogy a labrador szereti a feladatokat, ha azt kívánjuk, hogy csak nyugodtan legyen velünk egy légtérben, elpihen.

9.) Kiválóan kijönnek más kutyákkal és békésen töltik az időt

10.) Biztonságosan, stresszmentesen és rutinszerűen utaznak az autóban

11.) A gyerekek biztonságban játszhatnak velük, hiszen már kinőttek abból, hogy ugráljanak. Nincs egy rossz mozdulatuk, viselkedésük óvó.

12.) Minden iránt érdeklődnek, amit a Gazdi csinál, még az olvasás is érdekes számukra

13.) Mindig mosolyognak, elégedettek és boldogok, ha velünk lehetnek

14.) Bátran beülhetünk velük kávézóba, étterembe, sétálhatunk velük a plázákban.

15.) A törődést odaadással, sok bújással hálálják meg, mi pedig minden helyzetben büszkék lehetünk rájuk!

Ha örökbefogadáson gondolkoznak, adjanak esélyt felnőtt labradoroknak, hiszen felemelő lények. És felnőtt labrador esetében sosincs rossz váasztás! Csodálatos módon alkalmazkodnak az új gazdájukhoz, és arra vágynak, hogy teljes értékű családtagok lehessenek!

Tenyészetünkből folyamatosan kerülnek ki kiváló felnőtt labradorok, akik tenyésztési programunkban már nem vesznek részt, de nálunk jobb társállatot nem is kívánhana magának senki!

2024-ben családba készülő labradorjaink:

Chanel – 6 és fél éves

Daisy – 5 éves

Gina – 3 és fél éves

Korábban ugyanígy cserélte Countrybelles életét családi labradoros életre nem rég a 3 és fél éves Jenny,

a kiállításnyertes, 1 éves Amy, 

 

 

Felnőtt labradorjainkkal kapcsolatban érdeklődjenek a 06706718611-es számon vagy a countrybelle2011@gmail.com e-mail címen!

Írjanak, hívjanak!

Várjuk jelentkezésüket!

Countrybelle