máj 27 2023

Az ikonikus labrador retriever a világon az egyik legkedveltebb kutyafajta. A többi labrador színnel összehasonlítva, manapság a sárga, vagy más néven zsemle-, színű labrador annyiból más, mint a fekete vagy csoki színű, hogy ezt a színt társítjuk a segítő kutya képével, a kiállítási labrador képével és a családi labradorok képével is.

 

Na de honnan ered a sárga szín?

A sárga labradorok ősei ugyanúgy a fekete színű, Újfullandról származó St Jones kutyák, mint a feketéké, akiknek az volt a dolguk, hogy vízi munkakutyaként segítsék a halászok munkáját. Húzták a halászhálót és visszavitték a csónakokból kiesett tárgyakat. A 18. században az angol nemesek Angliába hozták őket és kitenyésztették a labrador mai fajtáját.

A sárga szín kezdetben nem volt kívánatos, hiszen véletlenszerűen jelentek meg az almokban két fekete labrador gyermekeként. Az első példányok színe nem a mai sárga, vagy zsemle szín volt, hanem inkább vörös(es). A mai terminológival az akkor, a feketétől eltérő világos színt Fox Red-nek, rókavörösnek hívjuk, ami amúgy sárga színként kerül törzskönyvezésre, hiszen a sárga szín spektrumához tartozik.

Az első sötét vörös-sárgás labrador, 1899-ben született Ben of Hyde néven C.J. Radclyff kennelében, Angliában. Az ő színét sem tervezték, csupán spontán jelent, két fekete Labradortól (apja: “Neptune” – Radclyff kennel, anyja “Duchess” – Lord Wimborn kenneléből).

A sárga szín, mint olyan:
A sárga – vagy ahogy sokan mondják a zsemle – szín több árnyalatban jelenik meg. Ezek az árnyalatok a krémes fehértől a halvány vajszínűn át az aranyig és a legintenzívebb, fent már említett, róka vörösig terjednek. De vajon, befojásolhatja a szín a kölyök egyéb tulajdonságait is? A labradorok temperamentuma genetikai és környezeti tényezőktől függ. Az általában elmondható, hogy a sárga labradorok kedvesek és szelídek, különösen ha gondoskodó család veszi őket körül és megfelelő gondot fordítanak rájuk. Tanulékonyak, okosak és könnyen kiképezhetők. Pont ezért alkalmazzák őket kutatási, mentési, vakvezető, vadász- és más szerepekre is.

A sárga labrador egyszerűen tökéletes társ lehet bármely aktív családnak, amelynek van ideje és helye ennek a csodálatos fajtának a gondozására. Fontos azonban, hogy alaposan átgondoljuk, hogy valóban készen állunk-e a labradoros életre. Fontos, hogy fontolóra vegyük, hogy tudunk-e megfelelő helyet és mozgásteret biztosítani neki, van-e időnk és energiánk a gondozására, valamint nem elhanyagolandók az anyagi szempontok sem, hiszen (bár más fajtáknál is így van, de) a labrador életének első éve jár a legtöbb feladattal és a legtöbb költséggel. Mindemellett gondoljuk a többi velünk élő állatra is, és arra, hogy milyen hatással lehet az ő életére egy új sárga labrador kölyök.

A sárga labradorok hűséges és szeretetteljes társaink lesznek, és a nekünk való megfelelésük hosszú távra szól. Megvan bennük az a képesség, hogy a család minden tagjának úgy feleljenek meg, ahogy az adott családtagnak épp szüksége van rá. Vidám ha játékba invitálják, elfekszik és vár, ha arra kérik, tv-t néz a nagypapával, terepaasztalnak vagy homokozó társnak használhatják a gyerekek és vígasztalja azt, aki épp szomorú. 

Akár sportolunk, családi terápiás céljaink vannak, bővíteni akarjuk a családot, gyerekek mellé vagy helyett szeretnénk ebtársat egy ságra labrador mindig a legjobb választás.

A Countrybelle kennelnél a sárga szín minden árnyalata várja, hogy az Ön családjának tagja lehessen.

Prémium törzskönyves sárga szuka labrador kiskutyáink:

Prémium törzskönyves sárga kan labrador kiskutyáink

 

Fiú legyen vagy lány? 

Amennyiben bizonytalanok benne, hogy családjukba inkáb szuka vagy kan labrador illik, a választásban szívesen nyújtunk segítséget. Ha szeretnének eljönni megnézni a kiskutyákat, arra is van lehetőség.

Kérdéseikkel és időponttal kapcsolatban várjuk jelentkezésüket a 06706718611-es számon!

Ha a fenti kiskutyák bármelyike elrabolta szívüket és szeretnék lefoglalni, kérjük írjanak az alábbi e-mail címre nevük, lakhelyük telefonszámuk megadásával és egy kis bemutatkozó levéllel: countrybelle2011o@gmail.com 

Várjuk jelentkezésükt!

Countrybelle