okt 29 2022

Korábban írtunk már róla, hogy milyen előnyei vannak, egy fekete színű kutyának általában (Hírek: Október 1. a fekete kutyák vilánapja). Na, de miért jó ha a labradorunk fekete?!

A válasz egyszerű: mert a labrador eredeti színe nem sárga, nem barna, hanem FEKETE.

A labrador eredetileg Újfullandról származik, és az ősét Szent János vízikutyának hívják, ami egy közepes méretű, fekete színű, masszív, nagyon jól apportírozó kutyafajta volt, amit Újfullandon a halászok, mindenes munkakutyaként használtak. Az volt a feladata, hogy húzza a vízben a halászhálókat, visszahozza a vízben a csónakból kiejtett tárgyakat, valamint vontassa a halakkal megakott kordélyt. Ezekre a feladatokra, ez a fajta kiválóan alkalmas volt testi adottságai miatt, hiszen vastag bundájának aljszőrzte vízhatlan, mancsain az úszóhártya pedig kiváló úszóvá tette.

Az első európai példányok az 1800-as évek végén érkeztek Újfullandról Angliába. A fajta európai honosításában a Malmesburry grófnak volt ekkor hatamas szerepe, mivel felismerte, hogy a fajta vízimádata, kitartó munkakedve, és apportírozó képessége kiválóan alkalmazható szárnyasvad elejtésénél. Ezért ő és más nemesek is elkezdték lövősportokhoz használni őket. Hogy hogyan lett a Szent János vízikutyákból később labrador, az is az angol nemeseknek köszönhető, méghozzá elsősorban a Malmesburry grófnak. Ő az 1800-as évek végén kifejlesztett egy „Avon” nevű példányt, amire minden ma élő labrador visszavezethető, így őt tekintjük az első labradornak, a labrador ősének.

Ezek a genetikai adottságok mind mind továbböröklődtek a szeptemberben született prémium törzskönyves alomban, akiknek apukája kiváló munkavizsgával rendelkező (100/100 pont) Jumbo (Jumbo Jet Herbu Zadora), anyukájuk pedig a kiállítási eredménnyel is rendelkező Gina (Countrybelle American Girl).

A Gazdik méltán büszkék lehetnek!

Countrybelle

 

TAGS: